STEPN: geld verdienen met bewegen

Afgelopen week ben ik gestart met het gebruiken van de STEPN app. Na drie dagen wandelen heb ik daar $163 mee verdiend. Maar hoe dan, denk je waarschijnlijk.

Wat is STEPN?

STEPN is een web3 lifestyle app met social-fi en game-fi elementen. Eenvoudig gezegd, je verdient geld door te wandelen, joggen of rennen. De ambitie van STEPN is om wereldwijd de meest succesvolle health- en fitnessapp te worden en mensen meer aan het bewegen te krijgen. Inmiddels heeft STEPN 2,3mln maandelijkse gebruikers en meer dan 700k dagelijkse gebruikers!

Hoe werkt het?

Afhankelijk van de virtuele sneaker(s) die je koopt kun je per dag 10, 20, 45, 60 of 100 minuten in de buitenlucht wandelen, joggen of rennen waar je vervolgens GST (Green Satoshi Token) mee verdient. Hieronder vind je een overzicht hoeveel minuten je per aantal sneaker(s) krijgt.

Verder is het mogelijk om geld te verdienen met het minten en flippen van de NFT’s én er zijn plannen om binnenkort je sneakers te kunnen verhuren, waarbij je de opbrengsten deelt.

Hoe ben ik gestart?

Ik probeer de fomo altijd een beetje onder controle te houden maar eerlijk gezegd is dat niet helemaal gelukt. Dit leg ik later nog wel uit. Een paar maanden geleden zag ik al informatie over STEPN voorbij komen maar ik heb mij er toen niet verder in verdiept. Afgelopen week werd ik er weer door iemand op geattendeerd en ben er toen toch maar eens verder ingedoken. Hieronder vind je de links naar mijn eerste research artikelen en video’s:

Het blog van CryptoNat heeft mij heel erg geholpen bij het begrijpen van ’the bigger picture’ en de video’s van Bitcoin Daily bij het uitzoeken van mijn eerste sneaker en voor welke strategie ik zou kiezen.

Hoe kom je aan een activatiecode?

Allereerst download je de STEPN app in de App Store of Google Play. Daarna wordt de eerste drempel al opgegooid. Je hebt namelijk een activatiecode nodig om de app te gebruiken. Deze code kun je op de volgende manieren ontvangen:

 • In de Discord worden elke 15 minuten 10 codes weggegeven door STEPN.
 • Elke dag om 15:00 uur (NL-tijd) worden er via deze link ook nog eens 1000 codes weggegeven.
 • In de Discord is een kanaal aangemaakt waar gebruikers hun codes delen.
 • Via deze Reddit groep worden door gebruikers codes gedeeld.
 • Of ken je iemand die STEPN gebruikt, om de 3-5 dagen ontvangen zij ook activatiecodes. Ben je naar een code op zoek laat hieronder dan een reactie achter. Ik heb ze zelf ook om de twee dagen.

Mij lukte het uiteindelijk om via de Discord een code te bemachtigen en na drie dagen had ik er zelf ook een om weg te geven.

Hoe maak je een wallet aan en stort je SOL?

Als je toegang tot de app hebt maak je eerst een wallet in de STEPN app aan en stort je daar vervolgens SOL(Solana) in. Zelf had ik nog een Phantom wallet met wat SOL erin, dus die heb ik gekoppeld. Heb je nog geen exchanges, wallets of SOL dan is onderstaande route het ‘makkelijkst’:

 1. Maak een account aan op bv Bitvavo of Coinbase. Op deze exchanges kun je eenvoudig via iDeal euro’s storten.
 2. Op Coinbase kun je direct je euro’s omzetten naar SOL en ze verzenden naar je STEPN wallet (ga direct door naar stap 4). Aangezien Bitvavo nog geen SOL mag ontvangen of verzenden, zet je de gestorte euro’s eerst om in XRP om te verzenden naar een andere exchange zoals Binance of Crypto.com. Dit is omslachtig maar wel de goedkoopste manier.
 3. Vervolgens maak je een account aan op bv Binance of Crypto.com. Hier zet je de gestorte XRP, via bv USDT, om in SOL.
 4. Als je de SOL op je exchange hebt staan gebruik je het walletadres van je STEPN account om deze te verzenden.
 5. Tot slot transfer je de SOL in je STEPN Wallet naar het Spending account om je eerste sneaker te kunnen kopen.

Je kan er ook voor kiezen om op bv Binance of Crypto.com met je credit card geld te storten. Maar stel dat je de opbrengsten wil cashen op je bankrekening, dan kan dat niet via een creditcard alleen via iDeal.

Als je denkt dit even in een uurtje te fixen, helaas. Elke stap van een nieuw account aanmaken en het verzenden naar een nieuw account gaat meestal 24 uur overheen voor verificatie. Dit heeft te maken met de strengere regelgeving die in steeds meer landen wordt uitgewerkt. En terecht wat mij betreft.

Breekt het zweet je voor de tweede keer uit? Via Youtube zijn voldoende video’s te vinden over transfers via verschillende exchanges en wallets. Dit is bijvoorbeeld een video hoe je SOL van Binance naar STEPN stuurt. Verdiep je hier wel goed in want door een verkeerde handeling ben je je geld heel eenvoudig kwijt.

Wat voor een sneaker(s) koop je?

Voor de aanschaf van mijn eerste sneaker heb ik zoals gezegd veel gehad aan de video’s van Bitcoin Daily. Eerst bedenk je wat voor een sneaker bij jou past. Ik kocht een Level 5 Jogger voor 14SOL. Met een Jogger kun je namelijk in een stevig tempo wandelen maar ook joggen. Net waar je die dag zin in hebt.

Bij het zoeken van de juiste sneaker heb ik de Earn Calculator die Bitcoin Daily adviseerde gebruikt, om te berekenen welke sneaker het meeste zou opbrengen. Deze calculator is niet officieel van STEPN maar de data is accuraat en de opbrengsten komen heel dicht in de buurt van de werkelijke opbrengsten.

Nog een paar punten waar je op let:

 • Als ik opnieuw zou starten zou ik kiezen voor een Level 9 Jogger. Na het zien van diverse video’s is dit de sneaker met de hoogste ROI.
 • Zorg dat je een sneaker koopt die niet meer dan 2-3 keer is gemint. Dit geeft jezelf de mogelijkheid op meer mints tegen lagere kosten of als je hem weer doorverkoopt heeft deze sneaker een hogere verkoopwaarde.
 • Kijk bij de Attributes vooral naar de baselevels van Efficiency (hoe hoger dit getal, des te meer GST je verdient) en Resilience (hoe hoger dit getal, des te lager de reparatiekosten). Zorg dat Efficiency het hoogste getal is en met in totaal minstens 10 basepunten. Dus bv bij mijn Jogger: Efficiency 6.3 en Resilience 5.8. Comfort en Luck hebben in dit stadium nog minder waarde.
 • Het beste is als een sneaker nog niet is geoptimized (groene balkje) en dat je de punten zelf kan verdelen. Zie je al wel een groen balkje, let er dan op of de 20 punten goed verdeeld zijn volgens de Earn calculator.
 • Tot slot kijk je naar de ‘slotjes’ rondom de sneaker (gem sockets), hier heb je het liefst de E en de R staan en liever niet een rode C omdat deze in de huidige fase van het spel nog geen toegevoegde waarde heeft.

Wat levert het wandelen op?

Na de eerste aanschaf duurde het 24 uur voordat ik de 2 Energy bij elkaar had om 10 minuten te mogen wandelen. Deze 10 minuten leverde mij 8,68GST op, ik betaalde 2,16GST voor het repareren van mijn schoen en hield dus 6,52GST over dat met de koers van die dag $32,60 was. Dit smaakte naar meer.

Dus ik kocht afgelopen weekend nog twee extra sneakers om in plaats van 10 minuten, 20 minuten geld te verdienen met het wandelen. Ik kocht er een Level 9 Jogger bij en de goedkoopste willekeurige sneaker, een Runner in mijn geval. Met deze Level 9 heb ik de afgelopen twee dagen 20 minuten per dag gewandeld waar ik 21,94GST per dag mee verdiende, minus de 4,51GST voor het repareren hield ik hier 17,43GST aan over wat met de koers van gisteren $70,77 per dag opleverde. Mijn ROI ligt met de huidige koers op 49 dagen.

Is het sustainable of een ponzi scheme?

“Waar komt het geld vandaan om dit te financieren?” is een veel gehoorde vraag. Onderstaand interview legt goed de voors en tegens uit van STEPN. De STEPN tokens (GST/GMT) zijn de afgelopen maanden astronomische gegroeid, maar is dat duurzaam? Brian en JChainz gebruiken zelf STEPN en bezitten een aantal schoenen. Ze nemen je mee in hun gedachten over deze move-to-earn game en of het ‘magic internet money’ zal blijven stromen of niet.

Deze week publiceerde STEPN zelf nog een blog over hun tokenomics, zeker een aanrader om ook even te lezen!

Toch weer te vroeg door FOMO?

Zoals ik in het begin al aangaf ben ik weer eens in de fomo ‘getrapt’, alhoewel… Vorige week was er veel publiciteit rondom STEPN met veel nieuwe gebruikers. SOL stond wat lager, de GST prijs ging alleen maar verder omhoog en de prijzen van de NFT-sneakers stegen dagelijks. Als ik het weekend even afgewacht had, waar het altijd drukker is met nieuwe consumenten die de markt betreden, had ik de dip in SOL en de lagere prijs voor de sneakers mee kunnen pikken. Maar ach, “you win some and you lose some” en niemand heeft een glazen bol. Het betekent dat ik iets langer doe over mijn ROI, ook omdat de GST prijs behoorlijk is gezakt de afgelopen dagen zoals de hele markt.

Hacks & tips

In twee Nederlandse crypto- en NFT-communities heb ik mijn STEPN aankoop en ervaringen gedeeld, waar onmiddellijk anderen op insprongen en hun eigen research gingen doen. In plaats van het aankopen van drie sneakers, kwam iemand erachter dat je ook twee accounts aan kan maken (wel op twee losse telefoons) en dan vervolgens op beide accounts een sneaker koopt (in zijn geval Level 9 Joggers) en met twee telefoons, eventueel vergezeld van je vriend, vriendin, kinderen, aan de wandel gaat. Hij verdiende hier uiteindelijk bijna evenveel GST mee als ik, alleen dan met een lagere investering van twee sneakers in plaats van drie. Zijn ROI is dus iets sneller dan die van mij. Weer zo’n mooi leermomentje om ruim de tijd voor je onderzoek te nemen.

Verder nog een paar korte tips:

 • Als je Energy op nul staat na 10 of 20 minuten etc., wacht dan nog even tot 10:30/20:30 want dan krijg je nog wat extra GST. Klik daarna meteen op de Stop button. Als je namelijk nog langer doorloopt met de app aan, dan verslijten je sneakers harder waardoor de reparatiekosten hoger worden.
 • Repareer na elke activiteit je sneaker direct en houd je durability points altijd op 100/100 om te zorgen dat de sneaker niet minder gaat presteren.
 • Repareer je sneakers voordat je ze een hoger level geeft of verkoopt. Bij een hoger level zijn de kosten namelijk hoger en bij verkoop is 100/100 durability interessanter voor de koper.

Wrap-up

Wat ik mooi vind aan dit project is dat het veel mensen in beweging zet en op een laagdrempelige manier met crypto en web3 in aanraking brengt. Mij levert het elke dag in ieder geval minimaal 20 minuten actief bewegen op wat ik normaal echt niet elke dag deed. Zoals in de video hierboven besproken is het helemaal afhankelijk van de doorontwikkeling van de app en de community of het sustainable is, gebruikers er in blijven geloven en de app blijven gebruiken. Voor mij is het tot nu toe dus zeker de investering waard, alleen al door de stimulans voor extra beweging, maar zoals altijd bij alle informatie die je online leest: DYOR! Ik ga zo weer mijn 20 minuten wandeling maken…

Beeld: Mad Rabbit Tattoo

4 Responses
 1. Samantha Stremme

  Hi Kyonne,

  Leerzame en interessante blog. Heb zojuist de app geinstalleerd. Kun jij me misschien aan een activatiecode helpen?

  Vriendelijke groet,
  Samantha

Laat een reactie achter

NFT updates.

Volg onze NFT-updates om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws rondom blockchain, crypto en NFT’s.

Laatste updates.