cc0 staat voor ‘Commons Creative Zero’ en verwijst naar een variant auteursrecht dat aan een creatief werk wordt toegekend. Wanneer een maker of latere eigenaar cc0 op zijn werk toepast, is het niet langer van hem in de zin van de auteurswet. Ze doen in wezen afstand van alle auteursrechten op het werk en dragen die rechten over aan het publieke domein, al dan niet met winstoogmerk.
Hoe verhoudt cc0 zich tot NFT’s?
Tot nu toe zijn er verschillende manieren geweest waarop projecten zijn omgegaan met IP (intellectueel eigendom) rechten van NFT’s. Hieronder staan de drie meest voorkomende kaders.
- De makers van de NFT-collectie bezitten de IP-rechten en verlenen de NFT-eigenaren volledige commerciële rechten.
- De makers van de NFT-collectie bezitten de IP-rechten en verlenen de NFT-eigenaren beperkte gebruiksrechten.
- De makers van de NFT-collectie doen afstand van alle IP-rechten en passen cc0 toe op hun werk.
Door cc0 toe te passen op een NFT-collectie, kan elke afbeelding in die collectie gebruikt worden door iedereen in het publieke domein voor elk doel dat zij wensen. Dit omvat ook commerciële doeleinden. Mensen kunnen het reproduceren of aanpassen in elke vorm die zij geschikt achten, en zij kunnen winst maken door deze afgeleiden te verkopen. Dus, als jij eigenaar bent van de originele NFT, ben je nog steeds de enige eigenaar van dat individuele en unieke stuk.
Als iemand jouw afbeelding gebruikt en de bekendheid ervan in het publieke domein vergroot, kun je profiteren van een waardestijging. Daarentegen kan iemand het gebruiken om redenen die niet overeenkomen met jouw persoonlijke wensen. Dit is misschien niet naar je zin en kan mogelijk leiden tot een daling van de waarde ervan.
NFT’s +cc0 = open-source intellectueel eigendom
Er zijn sterke argumenten, afhankelijk van je visie, zowel voor als tegen de cc0 optie. Maar het belangrijkste is om te begrijpen wat het betekent en bewust te zijn of een collectie waarin je geïnteresseerd bent om te investeren, onder deze categorie valt of niet. Het kan de prijs van de collectie na verloop van tijd namelijk beïnvloeden.
Nu je een basiskennis hebt van wat cc0 is en hoe het verband houdt met NFT’s, bekijk dan de onderstaande lijst van huidige NFT-collecties die hun recht uitoefenen om cc0 toe te passen op hun werk.
- CrypToadz
- NounsDAO
- Blitmaps
- Loot
- Timeless by Treeverse
- Chain Runners
- Mfers
- Crypts and caverns
- Terraforms by Mathcastles
Kiezen voor de cc0 optie opent een wereld van mogelijkheden als het gaat om gemeenschapsinitiatieven die een collectie vooruit helpen. Niet iedereen is echter enthousiast over het idee. Sommigen vinden dat het indruist tegen de kernwaarden rond het concept van ‘eigenaar zijn’ van een non-fungibele token en de bijbehorende IP-activa. Sommige partijen hechten veel waarde aan deze eigenschap.
NFT-collecties zullen bepaalde sterke en zwakke punten hebben in overeenstemming met hun keuze om cc0 toe te passen of niet. Zorg er gewoon voor dat je weet wat de situatie is voordat je koopt. Het zal zeker interessant zijn om te zien hoe NFT-gemeenschappen en het publiek gebruik maken van collecties met cc0.
Bron: Zeneca